Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló

Mi az a karikás kendő?

Mi az a karikás kendő?

 

Sokan szeretik gyorsasága és egyszerűsége miatt, rövid távokra vagy épp kis súlyhoz verhetetlen eszköz, a család bármelyik tagja könnyen és néhány mozdulattal magára veheti. Az oldalak váltogatásával a félvállasság ellenére is kényelmesen lehet benne hordozni.

A sávonkénti meghúzás által a babát optimálisan képes támasztani saját tartásában, míg az őt hordozó testén egyenletesen oszlik el súlya.
Egyaránt remekül használható koraszülött babáknál, és totyogóknál is. A piciknél nagy előnye a pontosság, a nagyoknál pedig a gyors felvétel, és hogy nem lóg le a földre.

Copyright

Miért jó hordozni a babádat?

Például azért, mert mindig lehet két szabad kezed, és egy (vagy ha ikreid vannak, két!) elégedett babád. Egyszerre! A jó hordozóeszköz stabilan tartja rajtad a pici testét, így mozoghatsz lendületesen is, nem kell fognod, és persze neki is kényelmes lesz. Ha szeretnéd, nézheted egész nap, és simogathatod a szabad kezeiddel, de házimunkát is végezhetsz, miközben ő szemlélődik vagy alszik. Nem kérdés, hogy tudod-e fogni a nagytesó kezét, vagy hogy hogyan viszed haza a bevásárlást. Az üres babakocsit is könnyebb két kézzel tolni.

És azért is, mert a testközelség megnyugtat mindkettőtöket. Olyan hormonokat szabadít fel bennetek, amik serkentik a tejtermelést, ellazítanak, és erősítik a kötődést. Ha a picike babátokat elöl hordozzátok, a fejének az illata is extra oxitocin és prolaktin termelésére serkent titeket. A korai kötődés döntő fontosságú a későbbi személyiségfejlődésben, és segít kompetens, magabiztos szülővé válnotok.

Ráadásul a téli hidegben (vagy a nyári hőségben) a te tested fejlett hőszabályzó rendszere kisegíti a pici kialakulóban lévő szabályzását azáltal, hogy a hasán át felmelegíti vagy lehűti őt. A babáknak csak a hátán található barnazsírszövet illetve vastagabb zsírréteg, ami hőtermelésre és hőszigetelésre képes. A vérkeringésük is átállási szakaszban van, ezért ha letesszük őket, könnyen lehűlnek a végtagjaik, akkor is, ha kellemes a hőmérséklet. A hordozás által elkerülhető az is, hogy túlöltöztesd a babát, mert a tested melege miatt elég kevesebb réteget adnod rá, és mindig érzed, hogy melege van, vagy fázik-e.

Ha megbetegedne a pici, a testközelség és a folyamatos lehetőség a szopizásra elősegítik a gyógyulást. Bőrkontaktusban az anyai szervezet ilyenkor is támogatja a babáját, csillapítja a lázat, és segít megtartani a megtermelt hőt. Itt olvasható az ÁNTSZ tájékoztatója a kisbabák lázas állapotának kezeléséről.

Ha gondot okozna a várandósság utáni súlytöbblet, vagy szeretnéd karbantartani megváltozott alakodat, hordozva gyerekjáték ezekről gondoskodni. A szoptatás napi 400 kCal-t égető „munkájánál” nagyobbnak tűnik a hordozás (történjen az kézben vagy eszközben) energia befektetése a babagondozási tevékenységek között. A megterhelést 16%-kal csökkentheti a megfelelő eszköz használata, amiben a baba a hordozó személy súlypontjához közelebb helyezkedik el, így kisebb erőkaron hat a baba súlya, kevésbé terheli meg a hát izmait, a karokat pedig szabadon hagyja. Manapság választhatunk többféle hordozós mozgásforma közül is, ahol zenére, babánkkal összebújva szabadulhatunk meg a feleslegtől, a kedvünk is jobb tőle. Fontos, hogy olyan órát érdemes látogatni, ahol szakképzett edző és vele dolgozó hordozási tanácsadó segítségére is számíthatunk, különösen, ha vannak bizonytalan pontok akár a hordozással vagy testtudatunkkal kapcsolatban.

A felnőtt mozgását tanuló hordozott baba egyensúlyrendszere fejlődik, az emberi testre jellemző mozgásmintákkal ismerkedik, izmai a passzív mozgatás által erősödnek. A jó lábtartás, a medence megfelelő helyzete, és az egyenletesen, természetes tartásában támasztott gerinc (függőleges helyzetben) a fejlődő csípő és az izmok számára biztosítja, hogy az evolúció által rászabott irányba haladjon, betöltse funkcióját.

Ezzel együtt arra is lehetőséget kap a baba, hogy a felnőttekkel egy szinten tanulja meg a mindennapi élet történéseit, és az arra adott reakciókat. Számára ez minden zenélő forgónál, csörgőnél érdekesebb. A mosogatás, teregetés kész vidámpark a számára. Az agyfejlődés az első három hónapban, illetve az első három évben robbanásszerűen megy végbe, a harmadik évben éri el az agytérfogat a felnőtt méret 90%-át. Fontos tehát, hogy az ekkor szerzett alapvető tapasztalatok praktikusak legyenek.

Végül, de nem utolsó sorban fontos arról is beszélni kicsit, a praktikus okokon túl, hogy a hordozás az emberi faj, a Homo sapiens sapiens természetes, évmilliók alatt kifejlesztett módszere az utódok biztonságban tartására. A magára hagyott csecsemő „rettenetes zajt csap”, legkésőbb akkor, ha megéhezik, de általában előbb is, illetve elég gyakran ürít, ami nem olyan régen még veszélyes ragadozóknak árulta el hollétét. Egyedül teljesen ki volt szolgáltatva az elemeknek is, vékony bőre nem védte meg semmitől. A testkontaktus mellett a mozgás is biztonságot ad a kisbabának, hiszen a várandósság alatt ezt szokta meg, erre számít a kinti életben is. A tudomány utólag igazolta, amit mindig is csináltunk:

A csecsemő veleszületett reflexei (Moro-reflex, tenyérreflex, terpesz-guggoló tartás felemeléskor, lépegető reflex) azt szolgálják, hogy feljusson anyjára, és ott is maradjon, akkor is, ha az anya hirtelen mozdulatot tesz. Ezek az automatikus tartások, amiket felemelve vesz fel a csecsemő, egyben megegyeznek az ortopédiailag kívánatossal.

Genetikai felépítésünk 2%-ban tér el az egész nap anyjukon függeszkedő emberszabásúakétól.

Jó hordozást kívánunk!

Copyright

Kinek? Mikor? Miért?

Használhatok karikás kendőt újszülött vagy koraszülött babával?

A karikáknak köszönhetően könnyen és gyorsan igazítható eszköz, akár koraszülöttek számára is (léteznek koraszülötteknek való keskenyebb szövött kendők és karikások, de normál karikással is megoldható egy 2-2.5 kgs baba hordozása). Félvállra terhel, így nagyobb súllyal rövid távokra alkalmas inkább. A háton történő csavarással a baba szimmetrikus kis „zsebben” helyezkedik el, amit sávonként húzunk feszesre, az ő testéhez igazítva, stabilan támasztva őt. 

A könnyű igazítási és korrigálási lehetőség miatt praktikus lehet feszes izomtónusú vagy tónuseloszlási zavaros babákhoz, ilyen esetben a témában jártas hordozási tanácsadóval érdemes konzultálni.

Érdemes megvennem, ha a babám már kúszik-mászik, igazi örökmozgó?

Persze!

Igazi megmentő lehet a szeparációs szorongás időszakában, mikor csak rövid időre mennél ki a szobából, de a kis emberpalánta máris zokogni kezd, tehetetlenül ülve ott, ahol az imént elmélyülten játszott. A karikás kendőt ilyenkor egy pillanat alatt fel lehet kapni, csípőre vagy hátra, és sírás nélkül, két szabad kézzel oldhatjuk meg az aktuális feladatot. Elöl is lehet hordozni karikásban, de ekkora baba már nem fér el teljesen középen egy átlagos alkatú szülőn, így inkább csípőn van – ennél a hordozónál ebben nincs éles átmenet. Onnan pedig kedvére nézelődhet, hadonászhat, tanulhat.
Autóból kiszállva is jó hasznát vehetjük, hiszen nem lóg le sehol, és kényelmesen felvehető, akár a közös kabátot is felkaphatjuk, anélkül, hogy igazán megérezné a baba a hideget. (Az autósülésbe nem biztonságos téli ruhában kötni a babákat – bővebben a témáról www.biztonsagbanutazni.hu)

A kisbabámból totyogó lett, kinőtte a karikást?

Dehogy!

 A közös séták alkalmával, vagy a játszótérről hazafelé gyakran előfordul, hogy a kis örökmozgók mehetnékje eltűnik, ilyenkor melléjük guggolva egy mozdulattal rájuk tehetjük a karikás kendőt, két további mozdulattal pedig indulásra kész állapotba hozhatjuk őket. (Az optimális súlyelosztás és kényelem érdekében alaposabb meghúzásra van szükség persze.)

A karikás kendőd bármilyen helyzetben használható, mikor egyébként kézben cipelnéd a kicsit.

Webáruház készítés